Copyright© 2015 APL design workshop. inc all right reserved.APLdw

  • Facebook
  • Instagram
1/1

YKKセンターパーク

YKK Center Park

A green tract of land on the factory campus to open to the public

awards:土木学会デザイン賞奨励賞

スライドファスナーと建材を製造販売するYKKグループは、主力工場である黒部事業所の正門と中枢機能が入るYKK50ビルがあるこの地区を一般市民や来訪者の利用に開放したいと考え、われわれはこの地区の土地利用構想を策定した。私たちの提案は、製造領域へのゲートの位置を奥に移動し、かつては工場の建屋で埋まっていた場所に、地域の潜在植生を生かした森を育てることで新しい生命を吹き込み、YKKグループの企業の哲学の一端を示す場所とすることであった。

そのために、ランドスケープ建築家事務所オンサイトと共同して、黒部川の扇状地の一部にあるために地下水位が高く、何もしなければ水に強い植物しか育たない土地に苗木から森を育てる計画を進めた。同時に、古い工場の建物の一部を残して企業博物館(丸屋根展示場)として利用するために改修設計をおこなった(丸屋根展示場)。また、緑地を節づける小さい手がかりとなるように、草の若葉や海底生物を思わせるモチーフで街灯やサインの設計をした。

水はけを改善し、地下水位より高い位置に根がくる工夫として、畝型や土盛りなど土の造形を取り入れる案がオンサイトからなされた。この微地形の操作により、保水と透水のバランスに多様性を作り出し、地域の潜在植生の中から選ばれた水辺植物から照葉樹までの多彩な樹種構成が実現した。また「ルーム」と名付けられた芝生で覆われた矩形の広場を作り、主な施設をルームに関連づけることで、その存在感を明確にした。

・location:富山県黒部市 / Kurobe Toyama

・completion date:2015.10

・landscape architect:オンサイト計画設計事務所、植栽監修:長井真隆

・contractors:NIPPO,黒部エムテック

 

The YKK group, which manufactures and sells slide fasteners and architectural components, decided to open up the area where their headquarters at the YKK 50 Building and the Kurobe campus main gate are located to residents and visitors. We were commissioned to create a master plan for this area. Our proposal was to push the main gate back deep into the campus and breathe new life into this tract of land, which used to be filled with factory sheds, by creating a forest consisting of the local vegetation, thereby using this area to represent the company's philosophy.  

We collaborated with studio on-site, a landscape firm, to foster a forest from baby trees on the alluvial fan shaped by the Kurobe River, where the high underground water level could reduce vegetation variety without any improvement measures. At the same time, we redesigned an old factory shed into a company museum as a new architectural focus in this park, and used seed leaf and deep-sea creature inspired motifs for the exterior lighting design . Together with the signage, these small clues help articulate the vast, green land.

In order to improve drainage and handle plant roots separated from their underground water source, earthworks such as ridges and mounds were proposed by the landscape designer. By manipulating the land, we were able to achieve a wide range of water retention and permeability in the soil. This, in turn, enabled a greater selection of vegetation, from waterside plants to laurels.  

We also proposed to insert several rectangular lawn gardens in the forest called “rooms,” which were tied to major architectural facilities in order to endow these buildings with a solid existence in the park.

・Project title: YKK Center Park

・Location: Kurobe, Toyama Prefecture, Japan

・Completion date: June, 2015

・Client: YKK Corporation

・Master Plan: A.P.L. design workshop. OHNO Hidetoshi, EGUCHI Hideki, TAKANO Nami,

・Architecture, Lighting Fixture, Signage:  A.P.L. design workshop.

・Landscape Design: studio on site

・Contracotrs: NIPPO, Daiichi Kensetsu(Architecture), Kurobe M-tech(Mechanical and Electrical), Kurobe Clean and Green(Gardening)

・Site area:ca. 8, 000 ㎡

・Photo: YOSHIDA Makoto